Renault presenterar 5 E-Tech Electric

Renault presenterar 5 E-Tech Electric

Biltillverkarens nya elbil kommer kosta från 25 000 euro.

Blinkning till Renaults 1972 klassiker

Renault har nu äntligen presenterat sin nya elbil, Renault 5 E-Tech Electric, efter att bilder läcktes tidigare i veckan. 5 E-Tech är en modern tolkning av bilföretagets klassiska Renault 5 från 1972 och kombinerar nostalgi med avancerad teknik, även om den tekniska skillnaden jämfört med originalmodellen såklart är enorm. Designen ger många små blinkningar till originalet, och vi på redaktionen är imponerade över designen. Dessutom introduceras bilen i minst sagt starka färger som Pop Yellow och Pop Green, vilket gör att den verkligen sticker ut i dagens ofta monokroma trafikflöde.

När det gäller tekniska specifikationer erbjuder den nya Renault 5 en mindre version av elmotorn som används i dess syskon, Mégane E-Tech och Scénic E-Tech, med effektalternativ på 70, 90 eller 110 kW. Batterialternativen är på 40 eller 52 kWh, vilket ger en räckvidd på upp till 300 respektive 400 kilometer. Bilen stöder AC-laddning på 11 kW och snabbladdning via DC på upp till 80 kW. Den är också utrustad med V2L (Vehicle-to-Load) och V2G (Vehicle-to-Grid) teknik.

Denna modell är den första som bygger på Renaults nya elbilsplattform, AmpR Small, med dimensioner på 3,92 meter i längd, 1,77 meter i bredd, 1,50 meter i höjd, och en hjulbas på 2,54 meter. Bagageutrymmet rymmer upp till 326 liter. Lanseringsdatumet är ännu inte fastställt, men när den väl släpps på marknaden kommer den att ha ett startpris på cirka 25 000 euro.

Alexander Nathanaelsson

Alexander Nathanaelsson

Alexander är en av grundarna till Elbilar24 och redaktionellt ansvarig för allt innehåll, där fokuset ligger på att informera våra läsare om allt inom elbilsbranschen. Bakgrunden till Elbilar24 är att jag själv letade efter en plats där jag kunde lära mig det jag behövde om elbilar inför ett bilköp, men hittade ingen plattform som täckte alltifrån bilar, till information om regler och riktlinjer samt tillbehör. Så tillsammans med 3 vänner grundade vi Elbilar24 så att du som konsument ska kunna hitta allt det du behöver, som privatperson, företag eller bostadsrättsförening på ett och samma ställe.

Det är därför vi på Elbilar24 skriver, utbildar och jämför allt inom elbilar. Då elbilsmarknaden utvecklas i raketfart är det viktigt att hålla sig uppdaterad på nyheter och förändringar i branschen, som till exempel hur avdrag för en elektrisk tjänstebil görs när man laddar hemma eller vilka kostnader som är subventionerade när man installerar en laddbox. Att du sen kan köpa tillbehören genom oss ser vi som ett plus för dig som kund