mini countryman elbil

Premiärvisning av Mini Countrymans elektriska version

Mini lanserade idag sin senaste eldrivna skapelse – den nya Mini Countryman. Denna gång omvandlas Minis största modell till en helt eldriven version, som kombinerar stora förvaringsmöjligheter med kombiformatet. Dessutom noteras att den nya modellen är något större än dess föregångare som hade förbränningsmotorer.

Den uppdaterade Mini Countryman har följande dimensioner: 4429 mm i längd, 1843 mm i bredd och 1656 mm i höjd. Med sitt 66,45 kWh batteri förväntas den tvåhjulsdrivna versionen ha en räckvidd på cirka 462 km, medan den fyrhjulsdrivna varianten har en räckvidd på 433 km.

Det erbjuds två distinkta motoralternativ. Den tvåhjulsdrivna Mini Countryman E utrustas med en motor som ger 150 kW (204 hk), medan den kraftfullare fyrhjulsdrivna versionen, Countryman SE All4, kommer med 230 kW (313 hk) vilket gör att den accelererar från 0 till 100 km/h på bara 5,6 sekunder.

För laddningsentusiaster stödjer bilen snabbladdning upp till 130 kW och vanlig AC-laddning på 22 kW. En automatisk temperaturreglering optimerar laddningseffektiviteten och aktiveras när du navigerar till en snabbladdningsstation.

Interiör

Countryman står som den mest rymliga Mini-modellen på marknaden. Inuti bilen märks en distinkt instrumentpanel med en rund skärm. Dessutom pryds dörrarna av en elegant vävd textilyta.

När det gäller bagagekapacitet kan bilen rymma upp till 460 liter. När baksätet fälls ökar detta till hela 1450 liter. Dessutom kan bilentusiaster lägga till en elektrisk dragkrok med en dragkapacitet på 1200 kg. Mini Trailer Assistant är tillgänglig för att assistera förare vid backning och parkering med en släpvagn kopplad.

mini countryman elbil interiör

Countryman kommer också med halvautomatisk körningsfunktion för hastigheter upp till 60 km/h. Detta innebär att föraren kan släppa ratten under vissa förhållanden, men måste fortsätta vara uppmärksam och redo att ta över när det krävs.

För att underlätta parkering erbjuder Mini både automatiska parkeringsfunktioner och en 360-gradersvy. För detta ändamål är bilen utrustad med 12 ultraljudssensorer och fyra kameror för Surround View. För den teknikintresserade finns även en Parking Assistant Professional-funktion som möjliggör fjärrstyrning av bilen in och ut ur parkeringsutrymmen via en smartphone.

Förväntas landa våren 2024

Svenska priser och de fullständiga tekniska specifikationerna kommer att meddelas under de kommande månaderna. De första leveranserna av denna elektriska Mini-modell beräknas ske under våren 2024.

Kalle

Kalle

Karl är redaktör och en av kontaktperosnerna på Elbilar24.se, en svensk webbplats fokuserad på elbil- och tillbehörsmarknaden.

Min expertis sträcker sig över ett brett spektrum av ämnen relaterade till elbilar, inklusive ny teknik, marknadstrender och miljöpåverkan. Jag försöker att bidra med djupgående analyser och artiklar för att utbilda dig som läsare och konsument om det senaste inom branschen

Vi försöker alltid att bidra med regelbundet innehåll som inte bara informerar, utan också engagerar och utbildar våra läsare. Har du några frågor eller feedback till oss så tveka in att höra av dig på, jag ser ser fram emot att höra från dig!