Nya EU direktivet laddstation var sjätte mil

Nya EU direktivet: laddstation var sjätte mil

Europeiska rådet har nyligen godkänt nya regler som kommer att forma framtidens laddinfrastruktur för fordon, inklusive bilar, lastbilar och båtar. Dessa åtgärder syftar till att främja elektrifiering och minska koldioxidutsläpp inom transportsektorn. 

Laddstationer längs transeuropeiska transportnätet (TEN-T)

Senast 2025 ska var sjätte mil på det transeuropeiska transportnätet, inklusive viktiga vägar som E4 och E6, vara utrustad med laddstationer för fordon. Dessa laddstationer måste kunna leverera minst 150 kW kraft via kabeln. För större fordon måste det finnas laddstationer med en kapacitet på 350 kW var sjätte mil i kärnnätverket av TEN-T och var tionde mil i resten av nätverket. Målet är att slutföra detta projekt senast 2030.

Vätgasstationer för bilar och lastbilar

Senast 2030 ska vätgasstationer vara tillgängliga för både bilar och lastbilar. Dessa stationer kommer att vara placerade vid ”urbana noder” och var tjugonde mil längs kärndelen av TEN-T, vilket främjar användningen av vätgasfordon som en miljövänlig alternativ energikälla.

Laddmöjligheter för båtar, fartyg och flygplan

Hamnar med en viss storlek måste erbjuda laddmöjligheter för båtar och fartyg senast 2030, vilket är en viktig steg mot en mer hållbar sjöfart. Deetsamma gäller vid flygplatser, som nu måste erbjuda laddningsmöjligheter vid alla gater senast 2025, vilket gör det möjligt för elflyg och andra elektriska fordon att användas effektivt.

Enkel Betalning vid laddstationer

Användare av el- och vätgasfordon ska kunna betala för laddningen med betalkort och kontaktlösa enheter vid laddstationer utan att behöva använda appar eller ha abonnemang. Prissättningen måste vara tydlig och transparent så att användare enkelt kan bedöma kostnader och väntetider samt kontrollera laddstationernas tillgänglighet.Dessa regler och åtgärder markerar en viktig framsteg för att främja övergången till mer hållbara och miljövänliga transportsystem i Europa.

Alexander Nathanaelsson

Alexander Nathanaelsson

Alexander är en av grundarna till Elbilar24 och redaktionellt ansvarig för allt innehåll, där fokuset ligger på att informera våra läsare om allt inom elbilsbranschen. Bakgrunden till Elbilar24 är att jag själv letade efter en plats där jag kunde lära mig det jag behövde om elbilar inför ett bilköp, men hittade ingen plattform som täckte alltifrån bilar, till information om regler och riktlinjer samt tillbehör. Så tillsammans med 3 vänner grundade vi Elbilar24 så att du som konsument ska kunna hitta allt det du behöver, som privatperson, företag eller bostadsrättsförening på ett och samma ställe.

Det är därför vi på Elbilar24 skriver, utbildar och jämför allt inom elbilar. Då elbilsmarknaden utvecklas i raketfart är det viktigt att hålla sig uppdaterad på nyheter och förändringar i branschen, som till exempel hur avdrag för en elektrisk tjänstebil görs när man laddar hemma eller vilka kostnader som är subventionerade när man installerar en laddbox. Att du sen kan köpa tillbehören genom oss ser vi som ett plus för dig som kund