Minskad efterfrågan på elbilar i Tyskland

Minskad efterfrågan på elbilar i Tyskland

Medan de flesta länders elbilsförsäljning ökar siar experter nu om en minskning av nybilsförsäljning i Tyskland, där eftersatt laddinfrastruktur benämns som den främsta anledningen till att Tyskar in vill elektrifiera sina bilparker.

Tapp på 14% för 2024

Bilkonsultsföretaget Berylls VD Jan Burgard har på senaste tid uttryckt oro över den svaga efterfrågan på elfordon i Tyskland under 2024. Han påpekar att elbilsmarknaden inom det högre prissegmentet i stort sett är mättad, samtidigt som utbudet av mer prisvärda alternativ, runt 25 000 euro, är bristfälligt. Regeringens beslut att avveckla subventioner för elbilar i december har lett till förväntningar om en minskning i försäljningen med 14 procent under året.

En huvudfaktor bakom den negativa trenden är de otillräckliga laddningsmöjligheterna i landet. Trots löften om investeringar på motsvarande över 70 miljarder kronor för att uppnå målet om en miljon laddstationer till 2030, visade siffror från september föregående år att endast 105 000 laddstationer fanns tillgängliga. Detta innebär att expansionshastigheten måste tredubblas för att nå målet. I november förra året var endast två procent av Tysklands fordonspark, motsvarande en miljon bilar, elektriska.

Alexander Nathanaelsson

Alexander Nathanaelsson

Alexander är en av grundarna till Elbilar24 och redaktionellt ansvarig för allt innehåll, där fokuset ligger på att informera våra läsare om allt inom elbilsbranschen. Bakgrunden till Elbilar24 är att jag själv letade efter en plats där jag kunde lära mig det jag behövde om elbilar inför ett bilköp, men hittade ingen plattform som täckte alltifrån bilar, till information om regler och riktlinjer samt tillbehör. Så tillsammans med 3 vänner grundade vi Elbilar24 så att du som konsument ska kunna hitta allt det du behöver, som privatperson, företag eller bostadsrättsförening på ett och samma ställe.

Det är därför vi på Elbilar24 skriver, utbildar och jämför allt inom elbilar. Då elbilsmarknaden utvecklas i raketfart är det viktigt att hålla sig uppdaterad på nyheter och förändringar i branschen, som till exempel hur avdrag för en elektrisk tjänstebil görs när man laddar hemma eller vilka kostnader som är subventionerade när man installerar en laddbox. Att du sen kan köpa tillbehören genom oss ser vi som ett plus för dig som kund