Helt nytt bilkoncept från Kia

Helt nytt bilkoncept från Kia

Flexibel fordonsflotta som ska kunna göra lite allt möjligt presenterades av Kia under CES mässan.

Framtiden är här?

Jag hade en förväntan om att elbilar skulle utvecklas till att få en annorlunda form, eftersom det inte finns någon regel som säger att allt måste förbli som det alltid har varit. Ändå verkar de flesta elbilar hittills följa de traditionella designkonventionerna, vilket har både sina för- och nackdelar.

Det spännande är att Kia nu introducerar något revolutionerande: en helt ny kategori av fordon. De kallar denna nya klass för PBV, förkortning för Platform Beyond Vehicle. Det återstår att se om denna benämning stämmer överens med verkligheten.

Kias PBV-serie kommer i tre storlekar. Den minsta, PV1, är designad för stadskörning. PV5, som är av medelstorlek, kommer att vara den första som lanseras. Den största modellen, PV7, erbjuder mest utrymme inuti och har den längsta räckvidden.

PV5, som kommer att släppas först, kommer i fyra grundversioner: Basic, Van, High Roof och Chassi Cab. Målet är att dessa varianter av PV5 ska kunna användas för en rad olika ändamål, såsom paketleverans, robotaxi och som pickup. Konstruktionen innebär en fast basplatta och förardel, medan övriga delar är tänkta att vara utbytbara. Det återstår dock att se huruvida detta koncept blir verklighet. Förmodligen kommer de flesta att köpa bilen i en specifik version och behålla den så. En intressant detalj är att ratten är designad för att kunna hålla en mobil enhet och kan fällas undan för att ge föraren mer utrymme. De första modellerna förväntas vara i trafik från och med 2027.

Alexander Nathanaelsson

Alexander Nathanaelsson

Alexander är en av grundarna till Elbilar24 och redaktionellt ansvarig för allt innehåll, där fokuset ligger på att informera våra läsare om allt inom elbilsbranschen. Bakgrunden till Elbilar24 är att jag själv letade efter en plats där jag kunde lära mig det jag behövde om elbilar inför ett bilköp, men hittade ingen plattform som täckte alltifrån bilar, till information om regler och riktlinjer samt tillbehör. Så tillsammans med 3 vänner grundade vi Elbilar24 så att du som konsument ska kunna hitta allt det du behöver, som privatperson, företag eller bostadsrättsförening på ett och samma ställe.

Det är därför vi på Elbilar24 skriver, utbildar och jämför allt inom elbilar. Då elbilsmarknaden utvecklas i raketfart är det viktigt att hålla sig uppdaterad på nyheter och förändringar i branschen, som till exempel hur avdrag för en elektrisk tjänstebil görs när man laddar hemma eller vilka kostnader som är subventionerade när man installerar en laddbox. Att du sen kan köpa tillbehören genom oss ser vi som ett plus för dig som kund