Elbilar kan nå samma prisnivå som fossildrivna bilar nästa år

Elbilar kan nå samma prisnivå som fossildrivna bilar nästa år

Nästa år kan prislappen på elbilar vara jämförbar med den för fossildrivna bilar, åtminstone för små och medelstora bilar i Europa. Detta framkommer i en rapport från amerikanska Rocky Mountains Institute (RMI), en organisation specialiserad på energi och hållbarhet.

Rapporten förutser att elbilar kommer att representera två tredjedelar av den globala nybilsförsäljningen 2030. Men det kommer att finnas variationer globalt. I USA till exempel, förväntas elbilar uppnå prisjämförbarhet med fossildrivna bilar först 2026.

Trots dessa skillnader pekar trenderna i Europa, Kina och USA mot en liknande riktning. Skandinavien, med Sverige i spetsen, och Kina framhävs som pionjärer i denna utveckling.

”Varje land har sin unika situation, men försäljningstrenderna för elbilar visar en exponentiell tillväxt överallt. Skandinavien och Kina har gått i bräschen, vilket möjliggör för andra nationer att följa efter eller till och med accelerera utvecklingen,” kommenterar Joel Jaeger, som bidragit till studien.

En central aspekt är de förväntade prisminskningarna för elbilsbatterier. Priserna förväntas halveras fram till 2030. Som perspektiv har batteripriserna sjunkit drastiskt från över 1 000 dollar per kWh 2010 till knappt 140 dollar per kWh 2020, en minskning med 90%.

Trots en mindre ökning av batteripriserna förra året, huvudsakligen på grund av högre råvarupriser, antyder trenden en fortsatt nedgång. Biltillverkare är optimistiska om att priserna fortsätter sjunka. Forskning pågår dessutom intensivt för att utveckla batterier med kostnadseffektivare kemi, vilket kan leda till ännu större prisreduktioner.

Kalle

Kalle

Karl är redaktör och en av kontaktperosnerna på Elbilar24.se, en svensk webbplats fokuserad på elbil- och tillbehörsmarknaden.

Min expertis sträcker sig över ett brett spektrum av ämnen relaterade till elbilar, inklusive ny teknik, marknadstrender och miljöpåverkan. Jag försöker att bidra med djupgående analyser och artiklar för att utbilda dig som läsare och konsument om det senaste inom branschen

Vi försöker alltid att bidra med regelbundet innehåll som inte bara informerar, utan också engagerar och utbildar våra läsare. Har du några frågor eller feedback till oss så tveka in att höra av dig på, jag ser ser fram emot att höra från dig!