Dagens batterier för tunga - Stellantis vill halvera vikten

Dagens batterier för tunga – Stellantis vill halvera vikten

Stellantis har ambitiösa mål när det gäller batteriteknologi i sina elbilar. Innan detta årtionde är slut strävar de efter att minska vikten på sina batteripack till hälften av vad de väger idag. För att uppnå detta mål måste de både förbättra batteritekniken och optimera hur cellerna packas i batteripacken för att göra dem mer effektiva.

Batteriteknologin går framåt

En viktig del av denna strategi är deras investering i det Kalifornien-baserade företaget Lyten. Lyten specialiserar sig på lättare litium-svavelbatterier som också använder färre exotiska material jämfört med traditionella litiumjonbatterier. Detta är ett steg mot att minska vikten och förbättra prestanda i Stellantis elbilar. Dessutom utforskar Stellantis även natriumjonbatterier, som redan har utvecklats av företaget CATL, som en alternativ batteriteknologi.

Flera stora varumärken kopplade till Stellans

För att driva dessa innovationer framåt har Stellantis nyligen investerat 40 miljoner euro i ett nytt batteriteknikcenter. Här har de möjlighet att testa upp till 47 batteripack i 32 olika klimatkammare, vilket möjliggör omfattande utveckling och testning av battericeller. Dessa battericeller kommer att användas i framtida elbilar från Stellantis-varumärken som Alfa, Citroën, Fiat, Peugeot och Opel.

Alexander Nathanaelsson

Alexander Nathanaelsson

Alexander är en av grundarna till Elbilar24 och redaktionellt ansvarig för allt innehåll, där fokuset ligger på att informera våra läsare om allt inom elbilsbranschen. Bakgrunden till Elbilar24 är att jag själv letade efter en plats där jag kunde lära mig det jag behövde om elbilar inför ett bilköp, men hittade ingen plattform som täckte alltifrån bilar, till information om regler och riktlinjer samt tillbehör. Så tillsammans med 3 vänner grundade vi Elbilar24 så att du som konsument ska kunna hitta allt det du behöver, som privatperson, företag eller bostadsrättsförening på ett och samma ställe.

Det är därför vi på Elbilar24 skriver, utbildar och jämför allt inom elbilar. Då elbilsmarknaden utvecklas i raketfart är det viktigt att hålla sig uppdaterad på nyheter och förändringar i branschen, som till exempel hur avdrag för en elektrisk tjänstebil görs när man laddar hemma eller vilka kostnader som är subventionerade när man installerar en laddbox. Att du sen kan köpa tillbehören genom oss ser vi som ett plus för dig som kund