Bäst i test laddbox

Laddbox bäst i test

Med så många laddboxalternativ på marknaden kan det vara svårt att veta vilken som passar bäst för dina behov. Här presenterar vi vår grundliga genomgång av de bästa alternativen just nu.

Ett flertal märken och modeller har jämförts för att ge dig en klar bild av vilken laddbox som ger bäst prestanda, säkerhet och värde för pengarna.

Så gick testet till

För att säkerställa en rättvis och korrekt jämförelse genomförde vi varje test under identiska förhållanden. Här är en genomgång av hur vi genomförde vårt test:

Nedan är några av de faktorer vi tog hänsyn till i testet:

 • Använde samma bil: För att säkerställa konsekvent laddningstid och effektivitet användes en standardmodell av en populär elbil för alla tester.
 • Samma laddkabel: Alla laddboxar testades med samma typ av laddkabel för att undvika variabler som kan påverka laddningshastigheten.
 • Samma tid på dygnet: Tester genomfördes vid samma tidpunkt varje dag för att säkerställa liknande elförbrukningsförhållanden i nätet.
 • Samma utomhustemperatur: Testerna genomfördes under dagar då utomhustemperaturen låg konstant för att utesluta temperaturfaktorns inverkan på laddningshastighet och effektivitet.
 • Enbart 22kw: För att jämföra laddboxarna under liknande förutsättningar begränsades de till en maxladdningskapacitet på 22kw under testperioden.

Bäst laddbox 2023

Nedan hittar du 5 laddboxar som vi valt att ha med i vårt test för bäst laddbox 2023!

Zaptec Go 22kw

Zaptec Go

Effekt: 22kw

Zaptec Go är den universella laddboxen som fungerar för alla biltyper. Med en kombination av klassisk skandinavisk estetik och innovativ norsk ingenjörskonst, räknas Zaptec Go som en av marknadens mest kompakta 22 kW laddstationer för elbilar. Den är utrustad med den senaste tekniken och håller sig konstant uppdaterad för att garantera att du alltid har tillgång till de nyaste funktionerna. Din uppgift? Koppla in din bil och ladda upp. Skaffar du en ny bil i framtiden? Ingen fara, Zaptec Go är redo för den med.

Charge Amps Aura 22kw

Charge Amps Aura

Effekt: 22kw

Aura-laddboxen erbjuder en helhetslösning för elbilsladdning och kan samtidigt ladda två bilar, med en kapacitet på upp till 22 kW per uttag. Den kombinerar hållbarhet med en stilren svensk design, eftersom den är tillverkad av återvunnen aluminium. Med Charge Amps Auras integrerade smarta lastbalansering mellan uttagen och den valfria funktionen för dynamisk lastbalansering, kan du alltid vara säker på maximal effektivitet vid varje laddningstillfälle.

Garo Entity PRO 22kw

Garo Entity PRO

Effekt: 22kw

Den senaste laddboxen, Entity Pro, från svenska Garo representerar nästa steg inom elbilsladdning. Den är både smart och designad för att hålla länge, särskilt utformad för Nordens växlande väder och kompatibel med alla typer av bilar och bostäder. Med konstant uppkoppling via 4G, WiFi eller nätverkskabel, garanterar Entity Pro en intelligent laddning varje gång du kopplar in din bil.

Tesla Wallconnector 22kw

Tesla Wallconnector

Effekt: 22kw

Ladda din Tesla direkt hemifrån med Teslas egna Wall Connector Gen 3. Även om den är anpassad för alla Teslas modeller, fungerar den även för andra elbilar med typ 2-anslutning. Den här laddboxen inkluderar en fast kabel på 7,3 meter och erbjuder en laddkapacitet på upp till 22 kW. För en sömlös användarupplevelse kan du smidigt styra laddningsprocessen direkt från Teslas mobilapp.

Charge Amps Dawn 22 kW

Charge Amps Dawn

Effekt: 22kw

Charge Amps Dawn representerar den nyaste generationen av laddstationer från svenska Charge Amps. Med en design som balanserar avancerad teknik och intuitiv användning, sätter den nya standarder inom laddning. Dessutom inkluderar Charge Amps Dawn en gratis 4G-anslutning, vilket försäkrar en problemfri tillgång till alla dess funktioner.

Testet bedömdes efter dessa kriterier

Att välja rätt laddbox är inte bara en fråga om laddningshastighet. Flera andra kriterier spelar in för att säkerställa en pålitlig, säker och användarvänlig laddupplevelse. Nedan går vi igenom varje kriterium som vi har tagit i beaktande:

 • Effekt: Vi tittade på den maximala laddningseffekten som varje laddbox kunde erbjuda. Detta är särskilt viktigt för dem som behöver snabbladda sina bilar eller har bilar med större batterikapacitet.
 • Faser: Antalet faser som laddboxen stödjer undersöktes. Många moderna elbilar stödjer trefasig laddning, vilket kan erbjuda snabbare laddning jämfört med enfasladdning.
 • IP-Klass: Denna klassificering visar hur väl laddboxen är skyddad mot damm och vatten. Eftersom många laddboxar monteras utomhus är detta en viktig faktor att beakta.
 • WiFi: Förmågan att ansluta laddboxen till ett WiFi-nätverk kan erbjuda flera fördelar, såsom fjärrstyrning, programvaruuppdateringar och övervakning av laddningshistorik.
 • Lastbalansering: Vi bedömde hur väl varje laddbox kan fördela ström mellan olika bilar eller andra elektriska apparater i hemmet. Detta säkerställer att hemmets elnät inte överbelastas när flera apparater används samtidigt.

Med dessa kriterier som grund har vi kunnat bedöma vilka laddboxar som verkligen står ut i mängden och erbjuder bäst prestanda och säkerhet för användarna.

Jämförelse av laddboxarna

ProduktEffektFaserIP-KlassWiFiLastbalansering
Zaptec Go22kw1 & 3-fasIP54JaTillval
Charge Amps Aura22kw1 & 3-fasIP55JaTillval
Garo Entity PRO22kw1 & 3-fasIP54JaTillval
Tesla Wallconnector22kw1 & 3-fasIP55JaNej
Charge Amps Dawn22kw1 & 3-fasIP54JaTillval

Köpguide – Bra att tänka på när du ska köpa och installera en laddbox

När du ska investera i en laddbox till din elbil eller plug-in hybrid finns det flera viktiga aspekter att ta hänsyn till. Inte bara själva laddboxens funktioner, utan också installation, plats, säkerhet och framtida behov. Här ger vi dig en guide för att underlätta ditt val.

Installation och säkerhet

Att installera en laddbox kräver en certifierad elektriker, särskilt då fel installation kan leda till överbelastning av ditt hemnät eller brandrisk. Kontrollera alltid att installationen följer lokala bestämmelser och rekommendationer.

Placering av laddboxen

Tänk på var laddboxen ska placeras. Den bör vara lättåtkomlig för din bil men också skyddad mot yttre påverkan som väder och oavsiktlig skada. Om du har mer än en bil som behöver laddas, kan det vara klokt att välja en plats där båda kan nå boxen utan problem.

Framtida behov

Om du planerar att köpa ytterligare en elbil i framtiden eller om du bor i ett område där elbilspopulariteten ökar snabbt, kan det vara värt att investera i en laddbox som kan hantera flera bilar samtidigt eller uppgraderas i framtiden.

Kostnad och incitament

Undersök om det finns lokala incitament eller rabatter för att installera en laddbox. Ibland kan kommuner eller elbolag erbjuda rabatter eller skattelättnader för de som väljer att göra gröna investeringar.

Kompatibilitet med din bil

Även om de flesta moderna laddboxar är kompatibla med de flesta elbilar, är det alltid en bra idé att dubbelkolla. Vissa fordon kan ha specifika krav eller rekommendationer för laddning.

Anslutningsmöjligheter

Med teknikens framsteg erbjuder många laddboxar nu möjligheten att ansluta till din smartphone eller dator. Detta kan vara användbart för att övervaka din bilens laddningsstatus, schemalägga laddningstider eller få uppdateringar om underhåll.

Garanti och service

Slutligen, överväg garantin som erbjuds med din laddbox. Om något skulle gå fel vill du vara säker på att du har stöd. Kolla också in recensioner och feedback från tidigare kunder för att få en känsla av tillverkarens kundservice.

Bäst laddbox topp 5

 1. Zaptec Go
 2. Charge Amps Aura
 3. Charge Amps Dawn
 4. Garo Entity PRO
 5. Tesla Wallconnector

Bästa laddboxen – Vår testvinnare

 • Bäst laddbox: Zaptec GO

Varumärken som deltog i testet

Att välja den bästa laddboxen kräver jämförelse av flera toppvarumärken på marknaden. Nedan presenterar vi några korta beskrivningar av varje varumärke som deltog i vårt test:

Zaptec

Ett norskt företag känt för sin innovativa teknik inom laddningslösningar. Zaptec har blivit populärt för sina kompakta och effektiva laddstationer, särskilt anpassade för nordiska förhållanden. Med en stark betoning på hållbarhet och teknik, har de snabbt blivit ett favoritmärke bland många elbilsägare.

Produkten som var med i testet: Zaptec Go

Garo

Garo, ett svenskt företag, har länge varit aktivt på marknaden för elektrisk utrustning. Deras laddstationer kombinerar robusthet med enkel användning, vilket gör dem till ett pålitligt val för många. Med sin erfarenhet har Garo lyckats skapa laddboxar som står emot tuffa nordiska klimatförhållanden.

Produkten som var med i testet: Garo Entity Pro

Tesla

Världsledande inom elbilsindustrin, Tesla är inte bara kända för sina bilar utan också för sina hemmaladdningslösningar. Teslas Wall Connector erbjuder snabb laddning och en snygg design, perfekt anpassad för Tesla-ägare. Med sin dedikerade app kan användare enkelt övervaka och styra sin laddningsprocess.

Produkten som var med i testet: Tesla Wallconnector

Charge Amps

Ett annat svenskt företag som har fokuserat på hållbara laddningslösningar för moderna elbilar. Med en kombination av innovativ teknik, användarvänliga funktioner och miljömedveten design, har Charge Amps blivit ett populärt val för de som söker en balans mellan prestanda och hållbarhet.

Produkter som var med i testet:

Bäst laddbox

Mer om laddboxarna som var med i testet

Att välja den rätta laddboxen är en kombination av förståelse för teknik, användarvänlighet och tillförlitlighet. De laddboxar vi har inkluderat i detta test kommer från ledande tillverkare som har satt en standard inom branschen.

Installation av laddboxar

Att korrekt installera din laddbox är avgörande för säker och effektiv laddning. För det första bör du överväga platsen. Laddboxen bör vara nära där du parkerar din bil men samtidigt skyddad från yttre element. Installationsprocessen kan kräva grävning för kabeldragning eller montering på vägg eller stolpe. Det är också viktigt att laddboxen kopplas till en dedikerad krets för att undvika överbelastning. För säkerheten bör en certifierad elektriker utföra installationen.

Skatteavdraget

I många länder, inklusive Sverige, erbjuds skatteavdrag eller andra ekonomiska incitament för de som väljer att installera en hemmaladdstation. Detta är en del av regeringens ansträngningar att uppmuntra övergången till eldrift. Genom att dra nytta av dessa avdrag kan man avsevärt minska de initiala installationskostnaderna och göra det mer ekonomiskt attraktivt att välja eldrift.

11 kw

En 11 kW laddbox är vanligtvis tillräcklig för de flesta hushållsbehov. Den kan fylla upp ett genomsnittligt elbilsbatteri över natten eller under en arbetsdag. Det är en trefas laddare, vilket innebär att den kan dra ström från tre elektriska faser samtidigt, vilket gör laddningen snabbare än enfasiga laddare.

22 kw

För de som söker ännu snabbare laddning eller har bilar med större batterikapacitet är 22 kW laddboxar ett utmärkt val. Dessa laddare kan ladda upp ett batteri på bara några timmar och är idealiska för platser som behöver erbjuda snabb laddning, såsom arbetsplatser, kommersiella parkeringsplatser eller bostadsrättsföreningar med många elbilar.

Vanliga frågor om laddboxar

Vi svarar på de vanligaste frågorna om laddboxar.

Varför ska jag investera i en ladd box istället för att använda mitt vanliga vägguttag?

Medan du kan ladda din elbil med ett standarduttag, erbjuder laddboxar snabbare och säkrare laddning. Laddboxar är designade för att hantera den högre strömstyrkan som krävs för att ladda elbilar effektivt, medan ett vanligt vägguttag kan bli överbelastat. Dessutom har många laddboxar integrerade säkerhetsfunktioner för att förhindra överladdning eller andra tekniska problem.

Vilken laddbox är bäst?
 1. Bäst i test: Zaptec Go
 2. Charge Amps Aura
 3. Charge Amps Dawn
 4. Garo Entity PRO
 5. Tesla Wallconnector
Hur lång tid tar det att ladda min elbil med en laddbox?

Laddningstiden varierar beroende på bilens batterikapacitet, laddboxens kapacitet (t.ex. 11 kW vs 22 kW) och hur mycket laddning som behövs. Generellt sett kan en 11 kW laddbox ladda en genomsnittlig elbil över natten, medan en 22 kW kan göra det på några timmar.

Behöver jag anlita en elektriker för att installera min nya laddbox?

Ja, för säkerhetsändamål rekommenderas det starkt att en certifierad elektriker installerar din laddbox. Detta säkerställer att installationen är korrekt, uppfyller lokala bestämmelser och minimerar risker såsom överbelastning eller brand.

Kan jag använda samma laddbox till olika elbilar?

Ja, de flesta laddboxar följer en standard som gör dem kompatibla med flera elbilsmodeller. Dock är det alltid bra att dubbelkolla, särskilt om du har eller överväger att skaffa en Tesla, eftersom de har sin egen typ av anslutning (även om adaptorer finns tillgängliga).

Sammanfattning

Elbilar blir alltmer populära, och rätt hemmaladdningslösning blir avgörande för att säkerställa en smidig övergång från fossila bränslen. Vårt test av laddboxar syftar till att hjälpa dig att förstå de bästa alternativen på marknaden, baserat på en rad olika kriterier såsom effektivitet, säkerhet och användarvänlighet. Genom en kombination av teknisk expertis och äkta användarerfarenheter ger vi en djupgående insikt i vad varje märke och modell har att erbjuda.

Därför kan du lita på vårt test av laddboxar

I en bransch som ständigt utvecklas är det avgörande att ha korrekt och uppdaterad information. Vårt team har arbetat noggrant för att säkerställa att varje laddbox har utvärderats både tekniskt och praktiskt, vilket ger en balanserad och detaljerad bild av produktens prestanda och värde.

Vi är elbilsägare

Vi delar din passion för elbilar och förstår därför de särskilda krav och förväntningar som kommer med dem. Som elbilsägare har vi personligen upplevt utmaningarna och fördelarna med olika laddningslösningar, vilket ger oss en unik insikt i vad som fungerar och vad som inte gör det.

Objektiva i vår bedömning

Vår första prioritet är att ge ärlig och oberoende information. Vi använder oss av en strikt bedömningsmetodik som garanterar att våra rekommendationer är baserade på faktiska prestanda och inte på externa påtryckningar eller varumärkespreferenser. Varje laddbox har utvärderats utifrån sina egna förtjänster.

Oberoende och transparenta

Vi är stolta över att vara en oberoende källa för konsumentinformation. Vi mottar inga provisioner eller incitament från tillverkare, vilket garanterar att våra recensioner och rekommendationer är 100% opartiska. Genom att vara transparenta om vår process och kriterier hoppas vi erbjuda den mest tillförlitliga guiden för elbilsladdboxar på marknaden.

Kalle

Kalle

Karl är redaktör och en av kontaktperosnerna på Elbilar24.se, en svensk webbplats fokuserad på elbil- och tillbehörsmarknaden.

Min expertis sträcker sig över ett brett spektrum av ämnen relaterade till elbilar, inklusive ny teknik, marknadstrender och miljöpåverkan. Jag försöker att bidra med djupgående analyser och artiklar för att utbilda dig som läsare och konsument om det senaste inom branschen

Vi försöker alltid att bidra med regelbundet innehåll som inte bara informerar, utan också engagerar och utbildar våra läsare. Har du några frågor eller feedback till oss så tveka in att höra av dig på, jag ser ser fram emot att höra från dig!